sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Helppo ja maukas Tomaattikeitto

Hyvää maanantaita!
Täällä vietettiin koko viikonloppu nuorimmaisen synttäreitä.
Loppu viikko hujahti siis iloisesti leipoen.
Ja nyt riittää herkuttelu taas hetkeksi ;)

Aina juhlien jälkeen pitää palata arkeen ja tehdä järkevää ruokaa.
Eikä helppous ja edullisuuskaan ole pahitteeksi tuntien leipomisurakan jälkeen!
Niinpä päätin tehdä yhtä meidän perheen suosikkia alkuviikolle:
Tomaatti(-jauheliha) keittoa

Tämä on niin helppo tehdä ja muunneltavissa aivan jokaisen makuun sopivaksi.
Keitto säilyy monta päivää jääkaapissa ja siksi tykkäänkin tästä.
Pakkaan miehelle aina kahden tai kolmen päivän eväät samalla "purkitusvimmalla" :D

Tomaatti(jauheliha)keitto

3-4 sipulia
4prk tomaattimurskaa
loraus oliiviöljyä
2-6dl punaisia linsseja
vettä
kanafondia
mustapippuria
(suolaa)
800g jauhelihaa

Kuori ja silppua sipulit sen kokoisiksi kuin haluat.
Kuullota ne oliiviöljyssä, jos jaksat.
Jos et jaksa, niin ei kaada maailmaa ;D
Itse kuullotan sipulit siinä kymmenen litran kattilassa, jossa teen koko keiton...

Kaada sekaan tomaattimurskat.
Kaada jokaisella purkilla täysi purkillinen vettä sekaan eli vettä tulee vähintään yhtä paljon kuin murskaa
(kun "huuhtelet" purkit kattilaan, saat kaiken murskankin purkeista hyötykäyttöön)

Huuhtele PUNAISET linssit(kuvassa vihreät) ohjeen mukaan ja kaada nekin keittoon sekaan.
Määrän vaihtelu linsseissä on siksi niin suuri, että jos haluat kasvisversion ja jätät jauhelihan pois, laita enemmän linsseja. Ja jos laitat jauhelihaa, laita linssejä vähemmän.
Linssit eivät ole pakollisia, mutta suurustavat kivasti keittoa paksummaksi :)
Hujauta sekaan kanafondi (itse käytän Knorr-fondimöykkyjä), määrä on maun mukaan.
Lisää myös muut mausteet. ja tarkista maku.
Jos pidät suolaisesta, lisää sitä. Samoin kaikki mausteet ovat makuasioita. Rohkeasti maistamaan.
Anna porista iloisesti.

 Skippaa seuraava, jos haluat kasvisversion...
Ruskista jauheliha ja kippaa keittoon.
Kuvassa jauheliha on oudossa pussissa, koska meillä syödään paikallisen tuottajan lihaa :)
Myös aiemmin laittamani maksalaatikko oli tehty saman tuottajan tuomasta maksasta.
Itse tykkään käyttää Hannolan Charolais-lihaa, koska olen nähnyt miten hyvin eläimiä siellä kohdellaan
ja eläin viedään teurastamolle puolen tunnin matkan päähän.
Liha on PAAALJON parempaa kuin yksikään kaupan liha :) ja siitä jää vähemmän paha mieli.
 Anna keiton porista hiljaisella lämmöllä.
Mitä pidempään keität, sitä syvempi maku!
Minulla tuppaa aina unohtumaan KAIKKI hellalle porisemaan, mutta tässä se ei haittaa!

Sitten vain keitto tarjolle.
Meillä rakastetaan Parmesan-juustoa.
(jopa niin paljon, että tyttö 6v sanoi sen lempiruuakseen neuvolassa ja hammaslääkärissä :D)
Parmesan-raaste sopii keiton päälle kuin nenä päähän!

Helppoa ja herkullista!

Maria



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti